top of page
  • Madalina G.

Ksamil Albania - paradisul pe care sigur ti-l permiti


Cand vezi imagini cu Ksamil n-ai crede ca se afla in Albania, n-ai crede nici macar ca se afla in Europa. Pare un peisaj desprins din insulele Maldive, insa totusi se afla atat de aproape de tara noastra, incat poti ajunge cu masina personala.


Am aflat de Ksamil intamplator, de pe un blog de calatorii la care eram abonata. Indragostiti fiind de locuri mai putin cunoscute, cu plaje care te surprind, am decis sa mergem in vara lui 2018 acolo pentru a ne petrece concediul. Cand am vazut preturile cazarilor si al mancarii, am spus: Nu e de ratat!


Despre Ksamil:


Satucul a luat nastere in 1966 si este destul de sarac. Vei fi uimit de contrastul intre plajele desprinse parca din brosuri turistice cu destinatii exotice si casele neterminate, cu pereti care se darama, spalatorii auto improvizate din prelate, vanzatori ambulanti care te indeamna sa cumperi incaltaminte de la ei. Asa ca daca te astepti la un sejur de lux, all-inclusive, in care sa vezi hoteluri de 5*, mall-uri, casino-uri, parcuri fabuloase si masini de lux, nu aici ti-e locul.


Ksamil este despre liniste, mancare delicioasa de care nu te mai saturi, bazata in principiu pe fructe de mare, despre peisaje uluitoare cu ape de cristal si nisip mai fin decat in Grecia, despre plimbari romantice pe plaja, despre un pahar de vin baut la ultimul etaj al barului Bianco, de unde poti admira un apus pe care n-ai sa-l uiti niciodata.


Cum ajungi:


Distanta rutiera dintre Bucuresti si Ksamil (Albania) este de aproximativ 1.000 km. Noi am ales sa plecam seara la drum, pentru a castiga o zi, si am ajuns acolo la 11:00 ( Albania este cu o ora in urma fata de noi). Asa ca pregatiti-va de un drum de 15-16 ore, sau 13-14 daca alegeti sa conduceti ziua. Traseul auto pe care vi-l recomandam este in cea mai mare parte similar celui pe care trebuie sa il parcurgeti daca vreti sa ajungeti cu masina in insula Corfu: Bucuresti – Ruse – Sofia – Salonic – autostrada catre Atena – Ioannina – Ksamil.

La un moment dat, foarte aproape de destinatie, chiar langa Butrint, vei avea parte de o experienta sigur unica: vei urca masina pe un bac improvizat (o platforma de lemn trasa cu cabluri) pentru a traversa un canal nu prea mare. Vei tremura un pic, dar totul va fi bine in final. Nu am inteles exact de ce nu s-a construit un pod acolo si probabil nici nu voi afla vreodata.

Costurile sunt, bineinteles, in functie de consumul masinii si de carburantul folosit. Noi avem GPL si masina noastra consuma in medie 8L/100 km cu 4 persoane si bagaje destul de multe, asa ca nu ne-a costat decat 500 lei combustibilul. Sa luati in calcul si taxa de pod de la Ruse si vigneta de Bulgaria (despre care am vorbit si in articolul despre Veliko), precum si taxele de autostrada din Grecia (care au fost cam 20 euro dus-intors).

Albania nu este in UE insa nu trebuie sa iti faci griji, nu ai nevoie de pasaport. Exista o intelegere intre Romania si Albania pentru a se putea vizita doar cu buletinul.

Unde te cazezi:


Dupa cum am spus mai sus, hoteluri all inclusive n-ai sa gasesti aici. Unele cazari ofera cel mult mic dejun si cina, dar cele mai multe sunt in regim self-catering. Noi am inchiriat un apartament cu 2 dormitoare, zona de luat masa dotata cu plita electrica, cuptor si frigider si o baie la comun. Pentru noi a fost ideal, am avut tot ce ne-a trebuit, gazda chiar daca nu stia engleza ne-a ajutat cu tot ce am solicitat (ne-am inteles prin semne si o combinatie de francezo-italiana).


Cazarea se numeste Vila Oden, este curata, aproape de multe restaurante, magazine, aproape de plaja iar vederea de la balcon este... wow.


Veti recunoaste Vila dupa gardul impodobit cu flori de hartie, singura cu astfel de gard viu.


Cat dspre pret, am platit 200 euro pentru 6 nopti la inceput de iunie, pentru tot apartamentul.

Daca vrei conditii de mai multe stele te poti caza in statiunea Sarande, aflata la 14 km de Ksamil. Este cea mai cunoscuta statiune de pe litoralul albanez, este destul de animata, are chiar si un port mare de unde poti ajunge in Grecia cu ferry sau vaporul. Insa, din pacate, plajele sunt mediocre, nu se compara cu frumusetea exotica a Ksamilului.


Plajele:


Motivul principal pentru o vizita in Ksamil este, evident, plaja. Nu ai cum sa te saturi de stat la soare atunci cand ai parte de un peisaj ca aici.

In prima zi am mers la o plaja mai aproape de cazare (Poda beach), amenajata cu umbrele si sezlonguri. Apa nu era asa de clara precum vazuseram noi in poze, asa ca am fost putin dezamagiti. Am sperat totusi ca a doua zi, explorand plajele mai indepartate, vom gasi exact ce cautam.


Am descoperit plaja 3 Ishujt (3 insule in traducere) care ne-a dat pe spate si ne-a cucerit imediat, fiind amenajata cu sezlonguri, nisipul fin si alb, curata, cu o intrare lina in apa si o culoare a marii mai frumoasa decat in fotografii.

Plaja este numita dupa restaurantul de care apartine, iar numele vine de la cele 3 insulite ce rasar semete din apa turcoaz. Sezlongurile se inchiriaza de la cei ce detin restaurantul si costa cam 4 euro (2 sezlonguri + o umbrela). Preturile, ca si in Romania, variaza putin in functie de perioada. Noi am fost la inceput de iunie si am avut parte de o super oferta: daca alegeam sa mancam pranzul la restaurantul lor, puteam sta gratis la plaja.

De pe plaja se pot inchiria hidrobiciclete cu care poti explora insulele.







O alta plaja deosebita este Abiori Beach, care are o atractie ce apare pe toti magnetii de frigider cu Ksamil: platforma din lemn. Este construita ca o prelungire a plajei, aceasta nefiind foarte ofertanta din punct de vedere al latimii.



Plaja Bora Bora este foarte renumita printre albanezi, insa noua nu prea ni s-a parut speciala, este ingusta si cam inghesuita.


Unde mananci:

Nu iti face probleme despre mancare daca mergi in Ksamil, sunt atat de multe restaurante grozave incat nu ai cum sa nu gasesti macar unul pe gustul tau. Noi am incercat destul de multe, am mancat in oras atat la pranz, cat si seara.

Recomand in primul rand restaurantul 3 Ishujt, unde preturile sunt putin mai mari decat in alta parte, dar portiile mari si delicioase merita diferenta de bani.


Paste cu fructe de mare

Cina am luat-o intr-una din seri la restaurantul hotelului Murati, am ales terasa din spate, cu vedere la mare si nu ne-a parut rau. Mancare buna si aici si, pe deasupra, mai ieftina. O cina pentru 2 persoane costa in jur de 20 euro, cu bauturi incluse (depinde ce alegi totusi, au si preparate mai scumpe). Ce m-a impresionat a fost amabilitatea chlnerului care s-a dat peste cap sa afle pentru noi informatii despre programul ferry-urilor catre Corfu.






Un alt restaurant, un pic mai retras dar plin in fiecare seara este Afrimi, unde mancarea a fost delicioasa de fiecare data iar servirea impecabila. Albanezii sunt printre cei mai calzi si prietenosi oameni pe care i-am intalnit.


Musaka

Seara te poti relaxa la ultimul etaj al restaurantului Bianco, un rastaurant total diferit de restul cladirilor din Ksamil. Modern, elegant si cu o priveliste de vis, o sa vrei sa revii acolo cand mai ai ocazia. Noi am ales sa mergem la apus, sa profitam de privelistea creata de jocul de culori.




Ce altceva poti face in afara de plaja:


Excursie de o zi in Corfu


De neratat, daca nu ai fost in Corfu niciodata. Daca tot ai batut atatia km merita sa iei un ferry si sa petreci o zi in minunata insula greceasca. Nu o vei putea vizita pe toata, clar nu, insa iti poti face o idee despre ea si poti sa te plimbi pe strdutele cu iz medieval din Corfu Old Town.

Ajungi relativ usor: iei masina, un taxi sau un "ia-ma nene" 15 km pana in Sarande. Drumul este asfaltat si peisajul foarte frumos. Acolo opresti in port, unde sunt multe agentii care vand bilete dus-intors catre Corfu, care costa 38 euro de persoana. Atentie la program, incearca sa te organizezi astfel incat sa ai timp sa vizitezi tot ce iti propui. Nu uita buletinul! Corfu este in Grecia, deci vei trece pe la vama.

Noi am pornit de acasa cu gandul de a vizita Corfu Town si plaja Paleokastritsa, insa programul autobuzelor locale ne-a dat planul peste cap. Circula rar si o calatorie dureaza mult, asa ca am ramas doar in oras, unde ne-am plimbat pe stradute, am mancat mancare greceasca si am vizitat cetatea.




Lacul Blue Eye (SYRI I KALTËR)

Este situat la cativa km de Ksamil, drumul nu este foarte bun dar se poate ajunge totusi cu masina. Este un loc superb , cu o apa de o culoare incredibila, ce izvoraste de la mare adancime.



Butrint

Este vorba despre un sit arheologic, patrimoniu UNESCO, foarte bine conservat, o adevarata incantare pentru iubitorii de istorie.

sursa njekomb.com

Cateva sfaturi de final


* Atentie cum conduceti, albanezii nu prea respecta legile de circulatie, nu prea semnalizeaza si nu tin cont de sensurile giratorii

* Moneda lor este lekke, insa la magazine, pe plaja sau la restaurante se accepta si euro.

1 Euro = 130 Lekke. Exista si casa de schimb valutar in centrul statiunii, noi am schimbat banuti dar ne-am dat apoi seama ca nu prea era nevoie.

* Opreste-ti euro la intoarcere pentru autostrada din Grecia, nu se accepta plata cu cardul sau alta moneda

* Trebuie sa fii atent ca RCA-ul masinii sa aiba trecuta Albania pe cartea verde, in caz contrar nu poti intra in tara. Verifica acest lucru inainte de plecare si asigura-te ca esti in regula cu toate.



9,498 views0 comments
bottom of page