top of page

Veliko Tarnovo - o bijuterie la doi pasi de Romania

  • Madalina G.
  • Dec 29, 2018
  • 4 min read

O fortareata veche de secole, mancare excelenta si stradute cu iz medieval.



Daca ai un weekend liber si vrei sa fugi de acasa, dar te-ai saturat de aglomeratia de pe valea Prahovei, o varianta buna este sa mergi la vecinii bulgari. Multi stiu ca bulgarii au un turism infloritor cand vine vorba despre litoral sau statiuni montane, insa putini cunosc si farmecul oraselor vechi si al imprejurimilor acestora.

Biserica cetatii Tsarevets

Ne doream de ceva timp sa ajungem aici, asa ca in primul weekend liber am profitat din plin de vremea frumoasa si am plecat inr-o noua aventura.


Putina istorie

Veliko Tărnovo (in bulgara Велико Търново) mai este cunoscut si ca „Orasul Tarilor” si se afla pe malul raului Yantra, fiind capitala Taratului Vlaho-bulgar intre anii 1185-1393.

Orasul vechi se afla pe trei coline: Tsarevets, Trapezita si Sveta Gora, iar asta ii da un aer boem. Principala atractie a orasului este fara indoiala cetatea Tsarevets de pe dealul cu acelasi nume, a carei structura impunatoare domina totul in jur. Cetatea a fost folosita ca pozitie defensiva, iar bizantinii au adus-o la forma de astazi. In interior se pot inca admira ruinele caselor, podurilor, magaziilor de altadata.


Intrarea in cetatea Tsarevets


Cum ajungi

Din Bucuresti sunt aproximativ 180 km pana in Veliko, iar drumul este relativ bun (E85). Cel mai indicat este sa treci granita pe la Ruse, unde trebuie sa stii ca se plateste o taxa de pod atat la dus, cat si la intors (13 lei dinspre Romania spre Bulgaria, 2 euro sau 4 leva in sens invers). Totodata, trebuie sa iti cumperi si vigneta pentru Bulgaria - sunt multe chioscuri care ofera schimb valutar si vand vignete imediat ce ai trecut vama. Trebuie sa stii ca perioada cea mai scurta pentru care iti poti cumpara vigneta este de o saptamana si te costa aproximativ 40 lei.


Unde te cazezi

Bulgaria te poate surprinde cu preturile mici, uneori mai mici decat la noi. Poti gasi cazare buna in Veliko pornind de la 80 lei camera, cu nota pste 8 pe Booking.com (depinzand de perioada). Noi am mers pe varianta de apartament, fiind 2 cupluri. Am inchiriat un apartament cu doua dormitoare si un living, situat cam la 25 de minute de mers pe jos de cetate, in partea noua a orasului. Am avut avantajul parcarii gratuite chiar in fata blocului si lipsei agitatiei pe timpul noptii. Ne-a placut stilul in care era decorat cu piese vintage, unic pentru noi, cum nu mai vazuseram pana atunci. Pentru intregul apartament am platit 400 lei/ noapte. Las link-ul aici: https://www.booking.com/hotel/bg/le-rendezvous-apartments-new-town.ro.html.


Unde sa mananci

Pe masuta de cafea din living am gasit o harta cu principalele obiective turistice, cele mai bune restaurante si cele mai pitoresti cafenele din oras, creata de un prieten al gazdei. Printre locurile unde mananci bine in Veliko se afla Hanul Hadji Nikoli, o cladire cu valoare arhitecturala si istorica, mai mult decat un restaurant. Acest loc a fost construit intre 1858-1862 si este singurul din cele 70 de hanuri care a supravietuit vremii. Dupa o lunga perioada de restaurare, in 2010 si-a deschis din nou portile, fiind un complex format din sali de expozitie, muzeu, restaurant si wine-bar. Preturile sunt accesibile, dar un pic mai mari decat la alte restaurante din oras. Aici poti incerca bucataria traditionala bulgareasca dar si preparate din bucataria internationala.



Hadji Nikoli Inn

Hadji Nikoli Inn



Daca stai mai mult in oras poti explora mai multe localuri, cum ar fi si Restaurant Shtastliveca Old Town, de unde privelistea asupra orasului este superba sau Hotel-Mehana Gurko, de pe vestita strada cu acelasi nume.


Ce e de vazut

Nu te poti plictisi in Veliko. Nu este el cel mai mare sau mai agitat oras, insa cu siguranta are cate ceva pentru toate gusturile.

Daca esti un impatimit al istoriei, Cetatea Tsarevets iti va parea o minunatie pe care te vei bucura sa o exlorezi. aleile pietruite care duc in varful dealului, ruinele vechilor asezari, zidurile inalte care iti ofera privelisti de vis asupra orasului te vor purta in secole de demult.











In interiorul cetatii, chiar in varful dealului, vei descoperi biserica veche. Interiorul te va surprinde, picturile sunt diferite de cele cu care suntem obisnuiti. Chiar daca au un aer sumbru, sunt foarte interesante si merita vazute pe viu.








Daca esti romantic si iti place arhitectura veche, vei iubi plimbarile pe stradutele vechiului oras. Strada Rakovski (sau strada mestesugarilor) este o straduta pietruita, plina de restaurante si ateliere mestesugaresti. Cea mai renumita este strada Gurko, de unde poti admira case vechi si poti vedea raul Yantra.


Sculptura in lemn, vis-a-vis de Hadji Nikoli Inn



Ce poti vizita in jur

Daca vrei sa extinzi calatoria si in afara orasului, poti sa te aventurezi putin in mijlocul naturii. Dupa cum spuneam si la inceputul articolului, Bulgaria are multe de oferit, asa ca nu strica sa vezi si alte locuri din jur daca tot ai ajuns pana aici.

Foarte aproape de oras se afla canionul si cascada Hotnitsa, unde noi nu am apucat sa mergem (insa sunt pe lista pentru viitor).

Noi am vizitat cascadele Krushuna si pestera Devetashka, doua minunatii cum nu mai vezi in alta parte. Chiar daca sunt putin mai departe de Veliko (75 km pentru cascade si cam 90 km pentru pestera), merita vazute fara doar si poate.


Las aici fotografii, sa va minunati si voi. :)



Pestera Devetashka





Cascadele Krushuna



Sper ca articolul v-a fost util si v-a trezit putin pofta de calatorit.


Cu drag,

Madalina G.




Recent Posts

See All

1 Comment


e.banica
Jan 02, 2019

Foarte multe informatii utile.Cu siguranta acum imi va fi mult mai usor sa ma descurc atunci cand voi alege sa vizitez Veliko Tarnovo 😍 Multumim si asteptam cu interes noi informatii😊

Like
bottom of page