Paris, my love
- Madalina G.
- Feb 23, 2019
- 7 min read
Despre Paris, capitala iubirii, a artei si a parfumului. Despre obiective ce merita vizitate si experiente ce merita incercate.

Cum ajungi aici
Bineinteles ca cea mai buna varianta este avionul, Franta nefiind atat de aproape de Romania. Zborul dureaza cam 3 ore si poti opta pentru unul dintre cele 3 aeroporturi: cea mai ieftina varianta ar fi sa aterizezi pe Beauvais, un zbor costa in medie cam 100 euro dus-intors. Aici aterizeaza avioanele companiilor low-cost Blue air si Wizz air, insa exista dezavantajul distantei mari fata de Paris (80 km) si implicit al unui cost mai mare al transportului pana in metropola. (transportul se face cu autocarul si un bilet costa in jur de 17 euro). Mai exista si aeroportul Orly, mai putin convenabil din cauza faptului ca majoritatea zborurilor din Romania au escala.
Cea mai buna varianta, dupa parerea mea, este sa alegi aeroportul Charles de Gaulle, chiar daca la prima vedere pare mai scump. In medie un bilet dus-intors costa cam 200 euro, insa daca te organizezi din timp il poti gasi si la 150 euro. Avantajul principal este ca nu trebuie sa mai platesti bilet de transport pentru Paris, aeroportul fiind foarte bine conectat cu orasul prin trenurile RER B si este inclus in abonamentul de transport NAVIGO (pe care oricum trebuie sa ti-l cumperi daca nu inchiriezi masina). Ai aici https://parisbytrain.com/paris-train-metro-week-pass-navigo-decouverte/ informatii despre abonamentul saptamanal NAVIGO. Pretul este de 22.8 euro + 5 euro pentru cartela si ai inclus aeroportul Chaerles de Gaulle, Disneyland si Versailles!
Fiti atenti la un lucru, totusi: abonamentul NAVIGO este valabil pana duminica, indiferent in ce zi a saptamanii ti-l procuri. Asa ca cel mai bine ar fi sa incerci sa iti iei biletele de avion in intervalul luni-duminica, si nu marti-luni, spre exemplu. Daca intri intr-o noua saptamana vei fi nevoit fie sa iti iei alt abonament, fie sa platesti fiecare calatorie in parte.
Unde te cazezi
Daca esti la fel de norocos ca noi si ai niste prieteni grozavi in Paris care te pot caza la ei, nu ai nevoie sa te zbati sa cauti cazare. Dar daca nu cunosti pe nimeni acolo, poti cauta pe Booking.com, unde gasesti camera in centrul orasului incepand cu 250 lei/noapte. Poti opta si pentru o cazare un pic mai ieftina la oarecare distanta de centru, avand in vedere reteaua minunata de transport a Parisului.
In ce perioada sa mergi
Opteaza pentru o luna de primavara sau toamna, cand temperaturile sunt placute si turistii nu sunt chiar atat de multi. Sa ne intelegem, Parisul nu va fi niciodata un oras pustiu, insa incearca sa eviti lunile de vara cand caldura, mirosurile nu tocmai placute si aglomeratia iti pot strica un pic concediul. Si iarna este frumos sa vizitezi capitala iubirii, mai ales in preajma sarbatorilor de iarna, dar acest lucru te priveaza de frumusetea naturii de un verde crud care prinde viata in parcurile si gradinile splendide.
Ce merita vizitat
Cea mai buna si convenabila varianta de a vizita majoritatea obiectivelor este prin Paris Museum Pass, daca vrei sa vezi cat mai multe. Economisesti bani si timp (nu mai stai la coada pentru bilete). Daca ai pana in 26 de ani si esti cetatean european, poti intra gratuit in multe dintre muzee.
Aici link pentru mai multe informatii despre pass http://en.parismuseumpass.com/rub-t-price-36.htm
O sa fac un top al obiectivelor, in ordinea in care m-au impresionat pe mine:
1. Dinseyland Paris

Nu trebuie sa fii copil ca sa te bucuri de culorile si vibe-ul pozitiv al bine-cunoscutului parc de distractii. Atat de multa voie buna, atat de multe rasete si personaje bine cunoscute ale copilariei sunt in jurul tau, inca parca te intorci in trecut si te transpui in perioada copilariei. Totul este la superlativ, castelul, caruselurile, costumele, Show-urile, magazinele si restaurantele.
Alege o zi cu temperaturi placute, chiar putin innorata pentru parc, poti sta destul de mult la cozi sa iti astepti randul pentru a te bucura de un carusel. Noi am prins o zi destul de calda pentru luna mai, au fost temperaturi de aproape 30 de grade si ne-am cam topit in soarele arzator. Evita weekend-ul daca poti, precum si vacantele scolare sau sarbatorile legale, tinde sa fie mai aglomerat decat de obicei.
Disneyland se afla in afara Parisului, cam la 45 minute de mers cu trenul. Trebuie sa iei trenul in directia Marne la Valle; daca ti-ai procurat abonament NAVIGO este inclus si Disney. Ai grija cum te organizezi, rezerva-ti cel putin 8 ore pentru a le petrece in parc, sunt foarte multe de vazut si cozile pot fi destul de mari.
Parcul are doua parti, Disneyland Park si Walt Disney studios. Dupa parerea mea, ambele merita vizitate, ai informatii despre bilete si preturi aici: https://www.booktickets.disneylandparis.com/tnsa64/live/shop/9/MAINUSCD/pluto/index.php?vld=1&affid=SECUTIX&tduid=32454335543R
Nu este inclus in Paris Museum Pass.
Disneyland Park
Va las sa va bucurati de imagini:
Walt Disney Studios
Aici veti vedea cum au fost facute primele desene animate, veti merge pe platouri de fimare, veti vedea masina vestitei Cruela DeVil si veti vedea efecte speciale cu apa si foc. Super experienta!
2. Versailles - palatul si gradinile

Versailles se afla la 20 de km de Paris. Din centru poti lua trenul RER pe directia Versailles - Rive Gauche sau autobuzul 171 pana la statia Versailles-Place d’Armes. La fel ca si la Disney, rezerva-ti o zi sau macar 6-7 ore pentru acest minunat obiectiv, intrucat ai de vazut mai mult decat un palat. Daca ai ales o zi insorita (cum a prins noi) si daca mai este si weekend, pregateste-te pentru o coada cum nu ai mai vazut vreodata. Aici este singurul loc unde nu conteaza daca ai sau nu Paris Museum Pass, coada se formeaza pentru a intra in curtea palatului, inainte de a ajunge la casele de bilete. Inarmeaza-te cu palarie, apa si rabdare.

Daaaar, odata intrat pe poarta palatului, parca uiti de timpul pierdut la coada. Totul este la superlativ, vei ramane uimit de frmusetea din jurul tau; primesti ghid audio pentru a te descurca singur in labirintul apartamentelor regale.

Dupa ce ai vizitat apartamentele Regelui, Les Chambres des Mesdames sau apartamentele lui Dauphin, ajungi in cea mai vestita camera a palatului, care apare pe toate pliantele si brosurile cu Versailles: Sala Oglinzilor. Sala construita intre 1678 si 1684 si renumita pentru oglinzile sale, are o lungime totala de 80 de metri si a gazduit multe evenimente importante de-a lungul istoriei, cum ar fi semnarea Tratatul de la Versailles care a pus final Primului Razboi Mondial. Pe vremea cand s-a construit palatul, oglinzile erau foarte scumpe si erau considerate obiecte de lux care reflectau opulenta, asa ca Regele Soare a comandat 350 de oglinzi pentru aceasta sala.

Cand consideri ca te-ai plimbat suficient prin camerele aurite ale monarhilor si vrei un pic de aer, mergi in gradini. Vizitarea lor este inclusa in pretul biletului, cu exceptia zilelor cand fantanile devin muzicale si se percepe inca o taxa de 7 euro.

Domeniul este foarte mare, poti avea o paturica la tine si sa faci un picnic atunci cand iti obosesc picioarele si tanjesti dupa putina umbra.
Dupa gradinile Palatului Versailles, daca mai ai energie, poti vizita Palatul si Gradinile Trianonului. Palatul este impartit in doua, micul si marele Trianon, iar gradinile sunt pline de fantani, flori si locuri cu umbra.
3. Turnul Eiffel

Inaugurat pe 31 martie 1889, turnul a fost de Gustave Eiffel si a fost initial respins de o parte dintre parizieni. Multi l-au considerat inutil si hidos, asemuindu-l cu un furnal gigantic. Turnul a fost initial construit ca o structura temporara, insa si-a dovedit utilitatea in timpul celor doua Razboaie Mondiale, ca si antena radio si punct strategic asa ca a fost pastrat permanent, devenind simbolul Frantei.
Unul dintre lucrurile de neuitat pentru mine a fost picnicul pe Champ-de-Mars, unde toata lumea servea vin, macaroons sau sandwich-uri.
4. Musee du Louvre

Casa pentru Monalisa a lui Da Vinci si pentru statuia lui Venus din Milo, impunator prin structura, istorie si exponate, Louvrul este un muzeu de neratat daca ajungi in Paris. Se spune ca nu iti ajunge o zi intreaga sa vezi tot muzeul, am remarcat si noi acest lucru, asa ca te sfatuiesc sa fii mai selectiv daca esti contra-cronometru. Studiaza harta pe care o primesti la intrare si organizeaza-ti itinerariul astfel incat sa poti vedea tot ce iti doresti din muzeu.



5. Musee d'Orsay

Aflandu-se in incinta unei foste gari, museul iti incanta privirea cu operele unor mari pictori cum ar fi: Ingres, Degas, Monet, Renoir, Cezanne si, preferatul meu, Van Gogh. Organizat pe 3 nivele, muzeul are peste 80 de camere in care sunt expuse operele de arta.
Prin ceasul urias din sticla al fostei gari se poate vedea dealul pe care se afla Montmartre.

6. Catedrala Notre-Dame

Imortalizata in romanul lui Victor Hugo, “Cocosatul de la Notre Dame“, catedrala este o adevarata capodopera in stil gotic, una dintre cele mai renumite din lume. Un lucru interesant este ca distantele in Franta se calculeaza pornind de la kilometrul 0 din fata catedralei Notre-Dame. Intrarea in catedrala este gratuita, cu exceptia vizitarii turnurilor, unde taxa este de 7,5 euro (sau gratuit cu Museum Pass).
Parisul vazut de sus din acest punct este spectaculos, turnul Eiffel dominand peisajul. Garguii strajuiesc turnurile, contempland parca peisajul.
7. Montmartre
Cartier al artistilor si loc de intalnire pentru pictori faimosi precum Picasso sau Van Gogh, Montmartre si-a pastrat pana în prezent aerul boem ale acelor vremuri.
Colina Montmartre se afla în nordul Parisului, la 130 de metri înaltime, si este unul dintre locurile cele mai frecventate de turisti. Se poate ajunge in varful colinei cu un funicular sau urcand destul de multe trepte.

Cel mai important obiectiv aflat aici este Basilica Sacre Coeur, pe care o puteti vizita gratuit. Contra cost se poate urca si in turnurile basilicii, de unde aveti parte de inca o priveliste spectaculoasa.
Stradutele cartierului sunt pline de artisti care picteaza in aer liber, cafenele boeme sau tarabe pline de obiecte de arta care isi asteapta cumparatorii.
... Si lista ar mai continua. De neratat ar fi si vestitul Moulin Rouge, Cartierul latin plin de restaurante turistice cu meniuri delicioase si destul de ieftine, Cartierul La Defence unde te vor surprinde cladirile uriase de birouri, aflate in contrast cu restul Parisului, Les Invalides unde este inmormantat Napoleon.
Daca ai o saptamana pentru a te bucura de acest mirific oras, eu as spune ca e de ajuns pentru a vedea cele mai importante atractii. Dar fiind atat de ofertant, nu ar fi rau sa mai lasi cateva lururi de vazut si pentru o data viitoare... asta doar asa ca sa ai motiv de a te reintoarce in capitala dragostei :)
Bisoux,
M.
コメント